petak, 20. listopada 2017.

KAD UMRETE, ZNATE DA STE MRTVI: U najvećem istraživanju dosad znanstvenici otkrili što se događa u mozgu nakon smrti



Jedni kažu kako su vidjeli svjetlo na kraju tunela, drugi da su lebdjeli iznad svog tijela gledajući kako se liječnici bore za njihov život. O iskustvima kliničke smrti i dan-danas se raspravlja, ali ne postoji zajednički recept.


Sada su znanstvenici otkrili kako ljudska svijest nastavlja raditi i nakon što tijelo prestane davati znakove života. Postoji dokaz da je netko čuo kako liječnici proglašavaju njegovu vlastitu smrt. Ova studija s njujorškog sveučilišta najveća je takva ikad provedena.
“Opisali su kako su gledali liječnike i medicinske sestre koji se bore za njihov život, bili su svjesni sadržaja svih razgovora oko sebe i vizualnih stvari koje ni na koji drugi način nisu mogli znati”, priča autor studije Sam Parnia.
Sve su te informacije istraživači su provjerili kod spomenutog medicinskog osoblja i, doista, oni su potvrdili sve navode pacijenata koji su u tim trenucima tehnički bili mrtvi. Medicinski govoreći, liječnici definiraju smrt na temelju prestanka rada srca, nakon čega se odmah smanjuje dotok krvi u mozak.

“Tehnički gledano, tako dobivate vrijeme smrti – sve se temelji na trenutku kada se srce zaustavi”, objašnjava dr. Parnia. “Jednom kada se to dogodi, krv više ne cirkulira u mozak, što znači da mozak odumire gotovo trenutačno.”
Cerebralni korteks u mozgu, koji je odgovoran za razmišljanje i obradu informacija iz pet osjetila, također se odmah zaustavlja, što znači da na električnom monitoru neće biti otkriveni moždani valovi unutar dvije do 20 sekundi.
To izaziva lančanu reakciju staničnih procesa koji će rezultirati smrću stanica mozga. Međutim, to može potrajati satima nakon što se srce zaustavi. Čak i reanimacija koja nije uspješno oživjela pacijenta može rezultirati slanjem određene količine krvi u mozak – oko 15 posto onoga što zahtijeva normalno funkcioniranje

0 komentari: